Educació Blanquerna: 2011

dilluns, 10 de gener del 2011

0

CONCEPTUALITZACIÓ DE L'APRENENTATGE AMB L'ORDINADOR


El senyor Charles Crooc planteja quatre models d’us d’ordinador a través de metàfores, on ens explica com la tecnologia pot ensenyar a ajudar a aprendre, són:

METÀFORA TUTORIAL: L’ordinador com a tutor: són programes que poden substituir alguna tasca del mestre. L’ordinador autoritza l’aprenentatge de l’alumen.
Ex. Tutorial del Youtube, Activitats del Jclic, Activitats de l’Edu 365

METÀFORA DE LA CONSTRUCCIÓ: L’ordinador com a alumne: Aquesta és una visió de l’ús educatiu de l’ordinador centrat en l’alumen. En aquest cas és l’alumne el que controlo l’ordinador i no a l’inrevés. L’alumne dona una sèrie d’instruccions a l’ordinador per indicar-li les tasques que ha de fer.
Ex. Scrach, Winlogo

METÀFORA DEL LABORATORI: L’ordinador com a simulador: Són sistemes tancats en el que l’usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. L’usuari pot interactuar amb el sistema dibuixant objectes que seguiran un moviment natural seguint la llei de la gravetat.
Ex. La doctora Xinxeta

LA METÀFORA DE LA CAIXA D’EINES: l’ordinador com a eina: L'ús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. Els ordenador ofereixen un ventall ampli d’eines que en moltes ocasions ens faciliten moltes feines. És important coneixe aquestes eines i utilitzar-les per tal de poder centrar l’aprenentatge en aspectes més constructius, creatius o reflexius.

Fonts d’informació: Bloc del Jordi Simón
Llibre: Ordenadores y aprendizaje colaborativo

diumenge, 9 de gener del 2011

0

VIDEO LLIÇO I VIDEO MOTIVADOR

VIDEO LLIÇÓ:

Te la funció de lliçó magistral. Són l’exposició sistematitzades d’uns continguts estructurats de forma racional i tractats amb una certa exhaustivitat.
Corre el risc d’oferir massa informació, passant a un nivell de retenció i comprensió més baix. Estaria més indicat per a una feina individual o de petit grup. Es treballa més amb l’hemisferi esquerra.

VIDEO MOTIVADOR: 

És aquell que abans o després d’un tema tractat, provoca el seu estudi o incita la continuïtat del treball. El seu objectiu és estimular la participació en l’aprenentatge. Es treballa més amb l’hemisferi dret.

Fonts d'informació: Tesis UB